Ókori Módszer Az Egészség Megőrzésére: A Zöldborsó

A borsót már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, hiszen értékes és egészséges táplálék. Nézzük, miért érdemes rendszeresen enni belőle!

A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Fehérjetartalma nagy. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. Értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin, a foszfor, a magnézium, a kálium, a vas, a cink, a mangán és a réz. A hüvelyesekre jellemzően a borsó is sok fitoösztrogént tartalmaz. Kimutatható benne egyfajta cianogén glükozid, a linamarin, amiből cián szabadulhat fel. Megfelelő mértékű fogyasztásnál azonban káros hatástól nem kell tartani.

A zöldborsó magnézium tartalma által meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból, valamint elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegségeinek gyógyulását. A magnézium nagy szerepet játszik a szívizom egészségében is. A káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez, az érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A különböző gyulladásos betegségek gyógyítását elősegíti a benne jelenlevő A-vitamin is.

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony pedig emelkedik általa. A zöldborsó gazdag rostokban, ami elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez. Segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, amelynek megszüntetéséhez érdemes főzve fogyasztani, hogy a rostok által kitakarítsa a beleket.

Diéta, fogyókúra esetén nyersen vagy párolva is ajánlatos enni. A zöldborsót a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamosak is fogyaszthatják. A zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a rossz koleszterin szintjét, és a vércukrot is. A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só tartalmának köszönhetően a zöldborsó elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.