Memóriajavítás Vitaminokkal

Feledékeny vagy? Úgy érzed, nem hozod ki a maximumot szellemi képességeidből? A kitűnő memória nem csak a tanulás kapcsán fontos, hanem akkor is, ha munkáról, agyi teljesítményről van szó. A stressz, az egészségtelen táplálkozás és az utóbbival összefüggésben álló hiánybetegségek memória problémákat okozhatnak, melyek az életminőségre is rányomják bélyegüket. Jó hír azonban, hogy vannak olyan természetes alapanyagok, melyek eredményesen bevethetőek a memóriajavítás érdekében. Lássuk, melyek ezek!

B12-vitamin és memória

A kobalamin néven is ismert B12-vitamin szervezetben való szintjének emelésével javítható a memória. Az is bebizonyítást nyert, hogy ez a vitamin az Alzheimer-kórral érintettek esetében az állapot stagnálását mozdíthatja elő, tehát a rohamos romlás megelőzhető. Rendszerint a bél-és gyomorbetegségben érintettek, valamint a vegetáriánusok esetében fordul elő e mikrotápanyag hiánya. Tény azonban, hogy körültekintő táplálkozással pótolható annak mennyisége. S hogy mit érdemes enni, ha szeretnénk ellátni szervezetünket megfelelő mennyiségű B12-vitaminnal? A szardínia, a lazac, a tonhal és a tőkehal kitűnő B12 forrásnak számítanak. A tenger gyümölcsei közül a fésűkagyló és a garnélarák fogyasztása javasolt, de a marhahús és a joghurtfélék is ajánlottak. Vegánok számára rendszerint az étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztás javasolt.

E-vitamin: nem csak a bőr szépségéért felel

Az E-vitaminra legtöbben hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a bőr szépségének őrére. E hatása vitathatatlan, de szerepe van az agy és a memória karbantartásában is.

A szükséges mennyiség túllépése étrend-kiegészítőből nem ajánlott, sőt, vérhígítót szedőknek kifejezetten kerülendő ez a vitamin. Természetes forrásból azonban biztonságosan hozzájuthatunk a szükséges E-vitamin mennyiséghez. Fogyasszunk nyers spenótot, brokkolit minden mennyiségben, fűszerezzük ételeinket friss petrezselyemmel, az olajos magvak közül pedig célszerű a diót előnyben részesíteni. Az avokádó, a paprika és a sötét színű gyümölcsök is javasoltak.

Gingko bilobától a halolajig  

Ha mindenképpen étrend-kiegészítőkben gondolkodunk, akkor a Gingko biloba a leginkább ajánlott. Segíti a memória jobb működését, így szellemi munkát végzőknek kifejezetten jó választás lehet. A tapasztalatok szerint a rendszeresen halolajat fogyasztók is jobb memóriának örvendenek. A bio boltokban elérhető alapanyag ráadásul a szív-és érrendszer működését is támogatja.

Alapvetően elmondható, hogy a mediterrán étrend néven ismert táplálkozási rendszer kifejezetten alkalmas arra, hogy memóriánk a legjobb állapotban legyen. A növényi alapanyagok, a halételek, az olívaolaj mind olyan összetevők, amelyek egy egészséges, súlykontrollt is fókuszba helyező, memóriajavító étrend alapjait képezik. A rendszeres testmozgásról sem érdemes elfeledkezni, ez ugyanis javítja a keringést és az agy is több oxigénhez juthat általa.