Immunerősítés Újhagymával

A tavasz beköszöntével egyre több friss alapanyaggal találkozhatunk a piacokon. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az újhagyma. A húsvéti asztalon biztosan helyet kap majd, de már korábban is kiegészíthetjük vele étrendünket. Nem csak a tavasz ízeit varázsolja a mindennapokba, hanem az egészségre is jótékony hatással van. Sokan szendviccsel fogyasztják, de készíthetünk belőle salátát is, és ha túlságosan csípősnek éreznénk ízét, akkor olívaolajjal vagy például tökmagolajjal lágyíthatunk rajta.

Antibakteriális hatás

A hagymában, és így az újhagymában is megtalálható az allicin nevű anyag, amely antibakteriális hatással rendelkezik. Nehéz lebomlásának köszönhetően a szervezet egészére hatással van, és így még a kiválasztó rendszerben is megmutatja jótékony tulajdonságait. Az illóolajokon túl vitaminokat és ásványi anyagokat is bőségesen tartalmaz, ezért a frissen történő fogyasztása javasolt elsősorban. Ha rendszeresen a tányérra kerül a zöldség, azzal hozzájárulhatunk szervezetünk mikrotápanyag raktárainak feltöltéséhez. Van benne C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-,H- és E-vitamin ,de magnéziumot, káliumot, kalciumot, cinket, szelént és ként is bőségesen tartalmaz.

Bélrendszeri panaszok esetén is hatékony

A friss zöldségek a bennük megtalálható rostok miatt már alapvetően hasznosak az emésztőrendszer számára. Az újhagyma ezen felül antibakteriális és vírusölő hatással is rendelkezik, valamint a bélműködést is előmozdítja. A megfelelő emésztés, salaktalanítás és széklet az aranyér megelőzésének érdekében nélkülözhetetlen, sőt, akár a rákod megbetegedéseknek is elejét vehetjük a gyakori hagymafogyasztással.

Egészséges érrendszer

A fokhagymáról mindannyian tudjuk, hogy a magas vérnyomás kiváló természetes ellenszere. Hasonlóképpen eredményesen vethető be az újhagyma is a szív-és érrendszer egészségének megőrzése érdekében. A benne megtalálható flavonoidok védik a szívet, kéntartalma szabadgyökökkel szembeni védekezés kapcsán mutatja meg jótékony hatásait. Mivel kiemelten sok vas található meg benne, így a vérképzést is elősegíti.

Vedd el az intenzív ízt!

Az újhagyma számos étel alapanyagaként használható, de a hő hatására elveszíti értékes hatóanyagait. Ha Te is azok közé tartozol, akik csípős íze miatt nem kedvelik, akkor érdemes kipróbálnod a balzsamecetes megoldást. Cikkünkben már szóltunk arról, hogy friss zöldségekkel keverve remek saláta készíthető belőle például olívaolajjal kombinálva. Ha azonban valami különlegesre vágysz, akkor darabolt fel az egész újhagymát, sózd és társítsd balzsamecettel. Egy óra múltán keverhetsz hozzá tejfölt, majonézt és mézet, s így remek friss, mégis lágy ízekkel bíró köret készíthető. Törekedj a frissen történő felhasználásra, hiszen a természet erejét így állíthatod leginkább egészséged szolgálatába.