Gyulladáscsökkentés A Természet Erejével

Egyes növények és gyógynövények kiválóan alkalmasak arra, hogy megelőzzék vagy leküzdjék a szervezetünkben végbemenő gyulladásos folyamatokat. Nézzük, mit érdemes bevetni a természet adta lehetőséget közül!

Az őszi margitvirág remek gyulladáscsökkentő növény. Gazdag szeszkviterpén-laktonokban, főként partenolidban. Tartalmaz még illóolajat, amelynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát és a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok is. Levelei gyulladásgátló tulajdonságúak.

A kamilla gyógyhatását számos vizsgálat alátámasztja. Virágzatát sokféleképpen felhasználhatjuk, amely elsősorban szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat és glikozidjaikat, kumarinokat tartalmaz. A virágban lévő illóolaj elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmas. Szemgyulladás, kötőhártya gyulladás kezelésére is használható, illetve gyulladásos szájproblémák ellen is bevethető.

Az Aloe Vera közel háromszáz féle alkotóelemet tartalmaz, úgy, mint vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat és aminosavakat. A növény levelében több mint 75 féle gyógyhatású anyag található.

E növényt ma már a legtöbben gyulladáscsökkentőként ismerik, külsőleg és belsőleg egyaránt javasolt bevetni a különböző eredetű gyulladások ellen.

Az áfonya nemcsak finom csemege lehet, hanem magas antioxidáns tartalma által segíthet leküzdeni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is, és rendszeres fogyasztásával meg is előzhetjük azokat. Az ananász szintén erőteljes gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz.

A dió gazdag Omega-3 zsírsavakban, és rendkívül sok antioxidáns vegyületet tartalmaz. Ezáltal komoly gyulladásgátló hatással rendelkezik, kiváltképp az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer gyulladásai ellen alkalmazható remekül.

A sötétzöld leveles zöldségek szintén gazdagok antioxidánsokban és flavonoidokban, ezek által pedig hatékonyak képesek csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat.