Fokhagyma Az Egészség Szolgálatában

A fokhagyma elsősorban a gasztronómia területéről lehet ismert sokak számára, hiszen naponta használjuk sütés-főzés során. Előnyei azonban nem merülnek ki az ízesítésben, ugyanis az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is ismertek. Nem véletlen, hogy a természetes gyógymódok kedvelői előszeretettel teszik le mellette a voksot. A gyógy-és fűszernövényként ismert fokhagymának az ókori Egyiptomban varázserőt tulajdonítottak és szent növényként tisztelték. Napjainkban főként erős antibakteriális és vírusellenes hatását szoktunk kihasználni, méghozzá influenza, megfázás idején. Lássuk, mit tud még a csodanövény!

Erős antibakteriális hatás

Már Louis Pasteur is írt 1858-ban a fokhagyma antibakteriális és vírusellenes hatásáról, 1920-ban pedig a svájci Sandoz gyógyszertár izolálta is azt a hatóanyagot, amely ezért felelős. Ez nem más, mint az alliin, amelyből allicin alakul ki. A fokhagyma ezen kívül fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és fehérjéket is tartalmaz, valamint erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely a sejtöregedés elleni küzdelemben lényeges fegyvernek számít.

Javuló egészségügyi értékek

A fokhagyma azonban nem csak megfázás és influenza idején bizonyul remek választásnak, hanem az egészségügyi értékek helyreállítása kapcsán is. Bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást, ezzel együtt pedig a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen tehetünk sokat rendszeres fogyasztásával. A magas koleszterinszint ellen is hatékony megoldásnak bizonyul, hiszen úgy csökkenti a szervezet számára káros, „rossz” LDL koleszterin szintjét, hogy a jónak ítélt HDL koleszterin mennyiségét nem befolyásolja.

Erős szervezet

A fokhagyma jótékony hatásainak köszönhetően az egész szervezetet erősebbé teszi. Teljesítményt növelő hatása is bebizonyosodott, sőt, az ősi kultúrákban egyenesen a fáradság csökkentésére és a jobb fizikai teljesítőképesség érdekében alkalmazták azt. Mivel a szív munkáját eredményesen befolyásolja, ezért aktívan sportolók számára is javasolt fogyasztása.

Egyszerűen emészthető, értékes alapanyag

A fokhagymát sokféle formában beszerezhetjük a poroktól az étrend-kiegészítőkig, de a leginkább javasolt nyersen fogyasztani azt. Kellemetlen illata miatt sokan ódzkodnak ettől, pedig a dolog rendkívül egyszerűen megoldható. Gondoltál már arra, hogy a gerezdeket kicsire darabolva, mintegy gyógyszerként vedd be azokat folyadékkal? Ugyan másnap a bőrön keresztül érezhető lesz az illóolaj kipárolgása, de kellemetlen lehelettől biztosan nem kell tartanod.

Vannak, akik mézzel és citrommal keverik megfázás idején, mások extra szűz olívaolaj társaságában, kis sóval kombinálva készítenek belőle ízesítőt. A természetes, gyógyító hatással rendelkező alapanyagok listájának vezető helyét foglalja el, és az influenzás időszakon túl is megéri rendszeres fogyasztását beiktatni a mindennapokba. A szervezet garantáltan meghálálja az ilyen formájú odafigyelést.