Ezeréves Gyógymóddal Az Egészségünkért: A Sárgarépa

A sárgarépa már az ókorban is kedvelt zöldség volt, hiszen jótékony vegyületei számos egészségügyi problémára kínálnak megoldást.

A sárgarépának rendkívül magas a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium tartalma, ezenkívül rengeteg béta-karotin található benne, amely jelentős antioxidáns, és ennek köszönhetően daganatellenes hatással rendelkezik. Kutatók szerint a magas béta-karotin tartalmú étrend segít megelőzni a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák kialakulását. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, amely fontos a látás és a nyálkahártyák egészsége miatt is. A béta-karotin immunserkentő hatással is rendelkezik, segíti a csecsemőmirigy működését, növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását.

A sárgarépa rostban is nagyon gazdag, könnyen emészthető, így hatásos gyomor- és bélproblémák esetén.

Emellett enyhe vizelethajtó jelleggel is rendelkezik, fogyasztása ajánlott vese- és májpanaszok fennállásakor, és jó szolgálatot tesz tisztítókúrák esetén. Gazdag szilíciumban, amelynek köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, és növeli a zsírégetés hatékonyságát. A népi gyógyászatban elsősorban bélféregűző és baktériumölő hatása miatt alkalmazták. Képes  megszüntetni a gyomorsav túltengést, a gyomorégést.

Véd a légúti fertőzésekkel szemben, segít megőrizni a bőr, a haj, és a fogak egészségét. Szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyek működését, és felgyorsítja a sejtek termelődését. Kutatások szerint napi két darab nyers sárgarépa átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Csökkenti a vércukorszintet is, és lassítja az érelmeszesedés kialakulását, valamint támogatja az idegek megfelelő működését. A sárgarépa a bőrünk számára is kiváló. Energiával tölti fel megfáradt bőrünket, és ránctalanító tulajdonsága miatt sem elhanyagolható.