Ezek A Legjobb Gyógyteák Megfázásra!

Az őszi-téli hónapokban a megfázás gyakran jelentkező egészségügyi probléma. Ugyan az immunerősítéssel csökkenthető a meghűlés kockázata, de a betegséghez sajnos sokszor elég egy vírusfertőzés is, ami ellen sokat sajnos nem lehet tenni. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig a természetes gyógymódok remek választásnak bizonyulhatnak.

Egy jó tea nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a torokfájás enyhüljön, és a szervezetet ellássuk a szükséges mikroelemekkel. Ennek érdekében azonban a hagyományos, filteres teák nem a legjobb választásnak bizonyulnak. Helyettük a szálas gyógyteák javasoltak, melyek bármelyik gyógyszertárban és bio boltban elérhetőek. S hogy mit érdemes a hideg hónapokban otthon tartani ezekből? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Kakukkfű az immunrendszer védelmében

A kakukkfű nem csak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem akkor is, ha teázásról van szó. Fertőtlenítő, immunerősítő tea készíthető belőle, mely egyúttal javítja a vérkeringést és a vérszegénység remek ellenszerének is bizonyul. A köhögés, torokfájás, orrdugulás ellen is bevethető, inhalálás után nyákoldó, köptető hatásait élvezhetjük. Nem csak megfázáskor, hanem vírusos fertőzésekkor is jó választás.

Bodza, a felső-légúti megbetegedések ellenszere

A bodza már az ókorban is ismert és használt alapanyag volt. Hurutos megfázásra alkalmazták, és ez a jótékony hatása máig népszerű. Napi két-három csésze bodzatea a felső-légúti megbetegedéseket okozó vírusok remek ellenszere. Nem csak megfázásra, hörghurutra érdemes fogyasztani, hanem izzasztó és immunrendszert serkentő hatásai is ismertek.

Csipkebogyó a C-vitamin pótlásához

A csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz. Ahhoz azonban, hogy az megmaradjon a teában, hideg kivonatot kell készíteni a csipkebogyóból. Tegyük az alapanyagot körülbelül négy órahosszára hideg vízbe, majd fogyasszuk el. Maximum langyosan érdemes fogyasztani, úgy még kihasználhatjuk a C-vitamin jótékony hatásait.

Gyömbértea, az igazi csodaszer

A gyömbér a távol-keleti konyha kedvelt fűszernövénye, de nem csak főzéshez érdemes használni. A gyömbért felszeletelve, vagy lereszelve kitűnő tea alapanyag. Erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van az emésztésre és baktérium-és vírusölő tulajdonságai is ismertek. Akár ízesítés nélkül is finom, bár kicsit csípős italt fogyaszthatunk gyömbérből, de jól megy hozzá a méz is.

Vöröshagyma köhögés ellen

A megfázással gyakran jár együtt a köhögés. Nem ritka, hogy hetek múlva sem enyhül, de sok vírusfertőzés is együtt jár az elmulaszthatatlannak tűnő problémával. Mivel rendkívül megnehezíti a mindennapokat az állandó köhögés, így célszerű hatékony megoldást találni arra. A vöröshagymából készült tea tipikusan ilyennek számít. Héjastól főzzünk meg néhány vöröshagymát, majd az elkészült, igen ízletes teát kortyolgassuk. A hatás azonnal érezhető.