Évszázados Gyógyír Külső-Belső Bajokra: A Kukorica

Érdemes rendszeresen étrendünk részévé tenni a kukoricát, hiszen számos egészségügyi problémától megszabadíthatjuk magunkat e különleges növény által. 

A kukoricában nagy mennyiségben megtalálható többek között az A-vitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-vitamin. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja, azaz B3-vitaminja főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen, ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin hiányában jelentkező betegség. Tartalmaz még B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint és kevés K-vitamint is. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kén. Rendelkezik vassal, cinkkel, rézzel és mangánnal is.

Kiemelendő a növény foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként hasznos a szellemi frissesség megőrzéséhez. Az idegesség és a depresszió kivédésében is fontos. Szénhidrát összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.

Alkalmazzák a prosztata és a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéseinek csökkentésére is. A kukoricaolaj különféle bőrbetegségekre lehet gyógyír, a bőrt pedig puhává varázsolja. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet.

A kukorica levelének és gyökerének főzete húgyúti panaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőzőként is használható. Teáját vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják előszeretettel. A kukoricabajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. A torzsa főzete orrvérzés, erős menstruáció esetén lehet hatásos. Allantoin tartalma miatt sejtosztódást serkentő hatású. Daganatellenes tulajdonságát is kimutatták, emellett vérnyomáscsökkentő hatását is kutatják.