Eper, A Tavasz Vitaminbombája

Lassan megjelenik az üzletekben és a piacokon az élénkpiros színben pompázó eper, mely a tavasz igazi ínyencségének számít. Az eperimádók számára igen rövidnek mutatkozó szezont mindenképpen megéri kihasználni, hiszen nem csak a gasztronómiai élvezetekért tehetnek ilyen módon, hanem saját egészségükért is. 

Lássuk, miért érdemes minél többször az epret választani a nap folyamán!

Antioxidánsokkal a szépségért

Az eper gazdag antioxidánsokban. Ezek a hatóanyagok eredményesen veszik fel a küzdelmet az öregedéssel. Ez meglátszik külsőnkön, hiszen késlelteti a ráncok megjelenését, de a szervezet egészségére is hatással van. Olyan vegyületeket tartalmaz ugyanis, amelyek csökkentik bizonyos daganattípusok kialakulásának kockázatát. Méltán nevezhető tehát az eper a szépség és az egészség őrének.

Normál vércukorszint

Az egészséges étkezés és a sokak által vágyott fogyás nagymértékben múlik azon, hogy mennyire stabil a vércukorszint. A finomított lisztből készült pékáruk, tésztafélék gyors vércukorszint emelkedést okoznak, de ugyanilyen hamar le is esik az. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez már a cukorbetegség hírnöke lehet. Az eper fogyasztásával a vércukorszint normalizálódik, így érdemes akkor is bevetni, ha egy gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó spagettis ebéden vagy túl. Tény ráadásul, hogy nem tartalmaz zsírt és 100 grammja csak 32 kalóriát tartalmaz. Kell ennél jobb diétás desszert?

A szív is szereti az epret

Nem pusztán a különleges, édes ízre gondolunk, amely sokunk számára mennyei gasztronómiai élményt okoz. A szív és érrendszer is örül annak, ha az eper helyet kap a napi étkezésben. Mivel kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe, ezért a túlsúllyal együtt járó magas vérnyomás is csökkenhet hatására. Antociánt tartalmaz, ami csökkenti a gyulladásokat, és így a szívinfarktus megelőzésében is fontos szerep jut neki. Természetesen nem hiányozhat belőle a C-vitamin, a kálium és a folsav sem, melyek szintén hasznosak a szív-és érrendszer számára.

Kollagén termelés természetesen

Számos szépészeti beavatkozás ismert, amely a bőrt kollagén termelésére serkenti. Ez az anyag körülbelül 25 éves kor után már nem termelődik a szervezetben, s ez a bőr öregedésével jár együtt. Ha azonban megfelelően táplálkozunk, kollagén termelésre ösztönözhetjük bőrünket. A víz és a C-vitamin nélkülözhetetlenek ugyanis ahhoz, hogy a bőr fiatalos és üde maradjon. Nos, ez a két anyag együtt találhatóak meg az eperben, ráadásul elképesztő ízkavalkáddal társulva.

A rostban gazdag gyümölcs remek választásnak bizonyul nassolnivalóként. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy a szokással ellenben ne szórjuk meg cukorral, hiszen teljesen felesleges. Ha nyersen választjuk, akkor minden benne megtalálható értékes mikroelem szervezetünk hasznára válik majd. Hidd el, epertorta nélkül is van élet, ráadásul sokkal egyszerűbb a megmosott gyümölcsöt egy tálba halmozni, és élvezni a természet adta csodát.