Egészséges Gabonafélék, Amelyek Fogyasztanak

Az egészség megőrzésével kézen fogva jár a normál testsúly. Már akár öt kiló pluszt is megérez a szervezet, ezért az életminőség miatt korántsem mindegy, hogy mennyit mutat a mérleg. A táplálkozás nagymértékben befolyásolja mindezt, nem véletlen, hogy az életmódváltást a konyhában felhasznált alapanyagok cseréjével, újragondolásával érdemes kezdeni. Fontos, hogy olyan köreteket válasszunk, melyek lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, hiszen ezek eltelítenek, nem ingadozik a vércukorszint tőlük, és sokáig jóllakottnak érezhetjük így magunkat. Lássuk, milyen korszerű, vagy éppen újra felfedezett alapanyagokat érdemes beszerezni!

Amaránt magas fehérjetartalommal

A magas tápanyag-és fehérjetartalommal rendelkező amaránt tulajdonképpen egy ősi táplálék, mely a vegán étrend remek kiegészítője is lehet. Nem más indokolja ezt, mint az, hogy aminosav összetétele felveszi a versenyt az állati eredetű fehérjeforrásokkal. A tejnél is több kalciumot tartalmaz, de magnézium és szilícium is megtalálható benne. Egyszerűen megfőzhetjük, keverhetjük salátákhoz, vagy fogyaszthatjuk köretként, édességek alapanyagaként. Értékes tápanyagai mellett íze is figyelmet érdemel, mely leginkább a dióéra hasonlít.

Hajdina esszenciális aminosavakkal

A hajdina tulajdonképpen nem gabona, de mivel felhasználása azonos a gabonafélékkel, így mindenképpen szót érdemel. Magas metionin-, lizin-, arginin- tartalommal rendelkezik, amelyek azért fontosak, mert az emberi szervezet ezeket az esszenciális aminosavakat csak nagyon kis mennyiségben képes előállítani. 

Rengeteg kalcium, kálium, magnézium található meg benne, de rendszeres fogyasztásával vasat, rezet és cinket is bevihetünk szervezetünkbe. A hajdina tisztít, erősít, és a súlycsökkentő diéta remek kiegészítője lehet.

Quinoa: rostok és fehérjék magas mennyiségben

Megjelenésre szinte azonos az amaránttal, íze azonban semlegesebb. Rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik, de a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrásaként is számon tarthatjuk. Az öregedésért felelős szabadgyököket hatástalanító anyagok is megtalálhatóak benne. A gasztronómia ismét felfedezte magának az alapanyagot, hiszen több ezer éve az inkáknak napi táplálékaként szolgált a quinoa. A tudósok szerint a tulajdonképpen a szinte quinoán élő inkák élettartama messze meghaladta az akkoriban ismertet. Remek választás egyébként fogyni vágyók számára, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma, és a savas szervezet lúgosításában is sokat segíthet.

Köles a tisztítás szolgálatában

A köles elmaradhatatlan alapanyag akkor, ha életmódot szeretnél váltani. Magas rosttartalommal rendelkezik, ami az emésztés egészségének érdekében nélkülözhetetlen. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, teljes értékű fehérjeforrásként tartható számon. Kifejezetten lúgosító hatással bír, ami szintén jól jöhet a fogyókúra idején. Széppé varázsolja a fogakat, a hajat, a bőrt és a körmöket, és a zsíranyagcserét is megfelelően szabályozza.